1-7 Ekim Emzirme Haftası

Standard

unnamed (1)

“Dünya’da her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası Emzirme Haftası olarak kutlanıyor. Bu haftada çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve emzirmenin önemine dikkat çekiliyor…”

Anne olacağımı öğrendiğim andan itibaren aklımda iki soru vardı; – Bebeğimi sağlıkla kucağıma alabilecek miyim? – Doğduktan sonra ona anne sütü verebilecek miyim?

Bol araştırmalı, bol okumalı 39 hafta geçirdim ve çok şükür ki kolay bir doğum ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim (en büyük şükür nedenim) Aras doğar doğmaz hemşire yarım saat içinde getirdi yanıma, önce emzirme ile ilgili kısa bilgiler verdi daha sonra ilk emzirme için yardımda bulundu. Memeyi tutamamasından çok korksam da hemşire kucağıma verir vermez tuttu memeyi. 08.12.2012 itibari ile tam 2,5 sene emzirdim Aras’ı…

Emzirme dönemi süresinde her annenin başına gelen o malum göğüs ucu yaralanmaları benimde başıma geldi ve hatta Aras 2 aylıkken “mastit” bile olmuştum. Ağlayarak emzirmeme, göğüs uçlarım kanamasına rağmen asla emzirmeyi kesmedim. Çünkü biliyordum ki o çok küçüktü ve tek ihtiyacı olan anne sütüydü, nasıl kendi canımı düşünebilirdim?

Hamilelik, doğum başlı başına bir mucize bana göre, ama doğumun hemen ardından göğüsten gelen süt Allah’ın bir lütfu!

Emzirme;
-Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.
-Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir.
-Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.
-Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.
-Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.
-Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur.
-Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır.

Emziren annelerin yemesi gereken yiyecekler;

-Su

-Yulaf

-Havuç

-Rezene

-Arpa

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, kara lahana…)

-Ceviz, fındık, badem

-Bulgur

-Dereotu

Ayrıca önerebileceğim bir diğer ürün ise Emziren Anne İçeceği mamipower.com.tr Kullanıcı yorumlarını okumanızı tavsiye ederim…

Emziren annenin yememesi gereken ve gaz yapan yiyecekler;

Soğan, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.

Peki neden emzirmeliyiz?

Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Annenin ilk 4­5 günlük sütü olan “Ağız Sütü”nün (Kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü ağız sütü adeta bebeğin “ilk aşısı” gibidir. Anne sütü temizdir ve en uygun sıcaklıktadır. Bebek acıktığında anne sütünü hemen verme imkanı olduğundan bebeğin mama beklerken ki gibi ağlaması söz konusu değildir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar çok daha az görülür.

Bebeğiniz ve kendinin için emzirin! Unutmayın ki “anne sütü” mucizedir!

Ağrısız, sızısız anneler. Bol sütlü ve mutlu göbüşler 🙂

Emzirme Haftanız Kutlu Olsun!

Mastit Nedir? Tıkanmış süt kanallarının yada mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalıktır. Meme iltihabı da denir. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır.

Sevgiler

Yorum bırakın